Domov >

CPR

Februarsko socio-kulturno dogajanje v CPR Maribor

03.02.2017

Za uporabnike centra smo v februarju organizirali dve izjemno dobro obiskani prireditvi, na katerih smo se družili zaposleni in uporabniki našega centra, s svojo prisotnostjo so nas razveselili tudi oskrbovanci bližnjega doma starostnikov Danice Vogrinec - Pobrežje.

V petek 3. februarja 2017 so nas ob bližnjem kulturnem prazniku Prešernovem dnevu obiskali člani dramske skupine »Fuksija«, ki deluje pod vodstvom gospe Darinke Peršin. Skupina vključuje osebe po nezgodni možganski poškodbi, vsi so člani Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije in njihove asistente. Družno so se nam predstavili s komedijo »Na sodišču«, in dokazali, da kljub bolezni posameznik ob pravilnih in vzpodbudnih pristopih in zmanjšani opolnomočenosti lahko razvija svojo ustvarjalnost in krepi samopodobo.

Nato smo se razstavnega prostora v galeriji lotili malo drugače in medse povabili fotografa Uroša Ritonjo. V petek 17. februarja nas je popeljal skozi pester repertoar lastnih »freeze frame« fotografij, ki so nastale na njegovih popotovanjih po Indiji. Indijo obiskuje letno odkar je tja odšel prvič leta 2010. Fotografije so ob njegovem pripovedovanju pridobile izjemno življenjska sporočila. Zaupal nam je, da je Indija prava Meka za fotografe. Privablja ne samo s svojo mistiko ampak tudi s prav posebno svetlobo. Indija je v razstavi fotografij prikazana takšna kot je. V vsej svoji drugačnosti življenja, skrivnostni mistiki templjev, barvitosti sarijev, lepoti narave in bedi z ulice... Srečanje s fotografom se je s prvotno namenjenih 45 minut podaljšalo v poldrugo uro, saj je vprašanj s strani uporabnikov bilo res veliko. Kot nam je zaupal se ponovno vrača v Indijo še v tem mesecu z namenom fotografirati največji hindujski praznik Šivaratri in to v njihovem najsvetejšem mestu Varanasiju. Če bo nastalo dovolj uporabnega materiala, nam je obljubil še kakšno razstavo na to temo v prihodnosti.

Za program ob otvoritvi razstave smo se zahvalili prof. glasbe Mateju Luketiču iz OŠ Malečnik. Z nami je bilo 11 učencev od 4. do 8. razreda. Melisa, Lan, Maja, Leja, Nika in Tjaša so recitirali pesem O besedah Andreja Rozmana Roze. S flavto nas je v svet mičnih zvokov pesmi Mali kolovrat popeljala Anja. Glorija nam je odpela prozo Ferija Lajnščka Ne bodi kot drugi, na instrumentih so jo spremljali Matic na klaviaturah, Rok na kahonu, Ahac na gitari. Druženje smo zaključili ob pesmi Če bila bi hči bogataša, ki jo je odpela Samanta Podgorelec udeleženka v progamu socialna vključenost.

vrh strani | NAZAJ na seznam člankov