Domov >

CPR

Čajanka z Ido Baš v enoti Maribor

17.11.2016

Jezik, besede, njihov zven, način izrekanja, melodija govorjenega, To je kot slikanje podob na medijskem platnu. In v tem je bila naša gostja žametnega glasu gospa Ida Baš mojstrica svojega poklica. V našem Centru za poklicno rehabilitacijo nas je obiskala v četrtek 17. novembra 2016 in v urici druženja spregovorila o svojih izkušnjah, ki jih je pridobila skozi bogato kariero, ob tem pa podelila marsikateri nasvet glede obvladovanja treme, zaupanja v lastne sposobnosti in načinov razmišljanja, ki vodijo v opolnomočenje in so v kontekstu NLP - Nevrolingvističnega programiranja.

Ida Baš, med bolj prepoznavnimi radijskimi glasovi v Sloveniji sploh, je v marsičem ne samo stala ob boku velikim spremembam v radijskem nastopanju, ampak je pisala tudi zgodovino temu poklicu. Morda še najbolj opazno pred več kot dvema desetletjema, ko je skupaj s še nekaterimi kolegi iz radijskega sveta, premikala meje strogo začrtanega prostora javne besede. Bila je gotovo med prvimi, če ne prva, ki je dvignila pogled od lista zapisanih besed in v mikrofon poslušalce nagovorila prosto, brez napisane podlage, ne kot bralka, ampak s svojimi besedami, a prav tako še vedno v slovenskem knjižnem zbornem jeziku. To so bili veliki koraki, precejšnje in predvsem zelo odmevne spremembe, ki so zahtevale več kot le osnovno poznavanje pravil slovenščine.

Ida Baš je z delom začela v regionalnem centru Radiotelevizije Slovenija v Mariboru, pozneje pa je sodelovala tudi v programih Radia in Televizije Slovenija ter Radia Ognjišče. Odlikujejo jo žameten glas, jasen govor, voditeljske spretnosti in pedagoški uspehi. Je dobitnica kristalnega mikrofona 2013 za življenjsko delo za izjemne dosežke na področju ohranjanja vrhunske ravni slovenskega govornega jezika.

Čajanka je potekala v prijetnem vzdušju in številni uporabniki našega Centra, so gostji namenili vprašanja, v katerih so se dotaknili njene odločitve za poklic, prehoda iz službe na RTV-ju na samostojno pot. Gostja nam je predstavila več zvrsti jezika, branje z razmišljanjem oz. razumom, delila nam je napotke, kaj in kako, ko nas obvladuje trema pred nastopanjem. Zadovoljni obrazi uporabnikov so povedali več kot besede. In takšnim druženjem bomo še namenili veliko pozornosti.

vrh strani | NAZAJ na seznam člankov