Domov >

CPR

Druženje ob sociokulturnih aktivnostih v CPR Maribor nas povezuje in navdihuje

10.05.2017

Življenje je zaporedje trenutkov, živimo ga, če doživimo vsakega posebej..če pa k temu dodamo še ščepec umetnosti, lahko rečem, da ga vse bolj obarvajo drobne stvari iz mozaika sociokulturnih aktivnosti v CPR Maribor. Te drobne stvari so barve, zvoki, petje, slike, pripovedovanja in druženja.  V dobrem letu je teh biserčkov na ogrlici aktivnosti bilo nanizanih več kot petnajst. Obiskali so nas slikarji, umetniki, dramatiki, pisatelji, pesniki, medijsko znane osebnosti, imeli smo dramske uprizoritve. Vse aktivnosti so dobro sprejete tako po odzivih uporabnikov in zaposlenih. Obiskuje jih vse več Kako to vem? Preprosto, ker je veliko vprašanj kdaj spet se srečamo, kdo nas obišče. Ja terapevtka, nekam dolgo že nič ni… Vzpodbudno zame in pomembno v sporočilu je, da te aktivnosti vse bolj zapolnjujejo vrzel manjka tovrstnih dogodkov pri naši populaciji uporabnikov.

V cvetočem maju nas je s svojimi umetniškimi deli obiskala slikarka Olga Zehaf.  Rojena je v Mariboru, kjer je tudi obiskovala osnovno in srednjo šolo. Potem jo je pot zanesla najprej na Hrvaško, kjer je živela 12 let in nato v Nemčijo, kjer je delala 9 let. Vedno je občudovala umetnost, slikarje in pesnike, ampak zaradi pomanjkanja časa niti pomislila ni, da bi ustvarjala tudi sama. Vendar kmalu je poskusila, kupila platna, barve in čopiče. Danes je uveljavljena slikarka, članica dveh likovnih društev, to je društvo Stil iz Maribora in likovno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici. Za svoja dela je prejela že veliko priznanj od likovne zveze Slovenije in priznanje iz tekmovanja v malih abstraktih na Balatonu, kjer je sodelovalo 600 slikarjev. Njeni dve deli sta bili natisnjeni tudi na dveh naslovnicah knjig, ena v Mariboru in ena v daljnem Bangladešu, na kar je še posebej ponosna.

Druženje s slikarko je potekalo v prijetnem druženju muzikalnega in vokalnega ustvarjanja učencev OŠ Malečnik pod vodstvom prof. glasbene vzgoje gospoda Luketiča in čudovitem vokalu naše Samante Podgorelec, ki je slikarki zapela svojo pesem in se ji tudi v imenu vseh zahvalila.

In zdaj ko to pišem, me navdaja prav poseben občutek. Vedno verjamem v to kar delam in lepo je ko to prejme odobravanje in priznanje. In slednje je prišlo včeraj v ponedeljek 15. maja 2017. CPR Maribor je v okviru EPR - European Platform for Rehabilitation v letošnjem letu kandidiral na Innovation Prize contest. Na natečaj je bilo prijavljenih 10 praks iz Evrope. Kandidirali smo s Socio-kulturnim programom z naslovom »Introduction of Socio-cultural activities in the vocational rehabilitation program with the aim to increase the Quality of PWD's life« ki ga vodim in osvojili smo prvo nagrado. Vendar s tem se izvajanje programa ne bo zaključilo, saj obstaja še mnogo entuziazma in izzivov za vnaprej.

                                                                                                       spec. Evalda Bizjak, dipl.del.ter., svetovalka

vrh strani | NAZAJ na seznam člankov