Domov >

CPR

Umetnostno obarvana jesen v CPR Maribor

14.09.2016

Jesen je čas, ki nas vedno znova obdari z barvami, in ponovno so barve vstopile v naše prostore tokrat z novimi likovnimi deli umetnika Marjana Pintarja, ki se s slikarstvom ukvarja predvsem ljubiteljsko, intenzivno zadnjih 9 let. Uporablja tehnike olje in akril občasno tudi akvarel. Njegovi priljubljeni motivi so v prvi vrsti tihožitja, potem so tukaj krajine in tudi figuralika. Najraje ostaja zvest realizmu. Do sedaj je ustvaril preko sto likovnih del, motive išče po trenutnem navdihu. V Društvu upokojencev Miklavž ima vsakoletno likovno razstavo, sam pa je imel do sedaj dve skupinski in tri samostojne razstave. Udeležuje se tudi likovnih kolonij v dobrodelne namene.

Umetnost je moč, je povezovanje, so prijateljstva in nova spoznanja. S tem namenom smo ob otvoritvi likovne razstave v galeriji gostili prodorno umetnico Heleno Terbuc, dijakinjo umetniške gimnazije. Helena je mlada komponistka, gitaristka in pisateljice proze iz Ruš. Svojo glasbeno pot je začela pri sedmih letih v razredu prof. Francija Vogrinca in jo nadaljuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru v razredu prof. Saša Lamuta. Redno se udeležuje tradicionalnih koncertov dijakov komponistov, raznih poletnih šol, tekmovanj in seminarjev pri zelo znanih domačih in tujih profesorjih. Vsaka izmed njenih kompozicij odraža unikatnost in njeno osebno noto. Za popotnico otvoritvi likovne razstave v naši galeriji, nam je odigrala dve skladbi Usher Waltz (N. Koshkin) in Beguine (A.Strajnar). Predstavila je tudi svoje štiri pesmi: Želja, Paradoks, Pravica, Svet. S svojim prispevkom je doprinesla veliko k dogajanju, vzdušju in pustila pri prisotnih po njihovih pripovedih neizbrisen pečat s svojo izjemno glasbeno in poetično interpretacijo.

Ob zaključku nas je s svojim lepim vokalom v svet Soul glasbe popeljala naša Samanta Podgorelec udeleženka programa Socialna vključenost z znano pesmijo zvrsti gospel Amazing Grace.

Dogodka, ki je bil v sredo 14. septembra 2016 ob 11.00 uri so se udeležili uporabniki Centra in zaposleni, gostujoč umetnik in številni gosti iz lokalnega okolja, ki so do zadnjega kotička napolnili galerijo. Slednje dokazuje, da imajo takšni dogodki za vse nas velik pomen, saj z besedo, glasbo in likovnostjo predaja človek človeku svoje misli, čustva in posreduje dodano energetsko vrednost za občutek estetike in umetnosti same.

vrh strani | NAZAJ na seznam člankov